Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και ειδικά σε καιρούς όπως τώρα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, θα δουλεύουμε και γενικά θα ζούμε με αβεβαιότητα για αρκετό καιρό. Η πανδημία έχει αυξήσει την αβεβαιότητά μας σχετικά με την σωματική μας και ψυχική μας υγεία, την οικονομία, την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να την διαχειριζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι που βρίσκουμε ιδιαίτερα δύσκολο και υπάρχουν και κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι προτιμούμε τα δυσάρεστα νέα από την αβεβαιότητα.
Γιατί αναπτύξαμε αυτή την αντίδραση στην αβεβαιότητα;
Όταν χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές και έψαχναν την τροφή τους στην φύση, ακούγοντας θόρυβο πίσω από τους θάμνους δεν γνώριζαν αν ήταν ένα μικρό ζώο ή ένα άγριο λιοντάρι. Αυτή η αβεβαιότητα ενεργοποιούσε μέσω του μυαλού, τον αμυντικό μηχανισμό που σήμερα ονομάζουμε αντίδραση ‘μάχης, φυγής ή παγώματος’ (fight, flight or freeze), μία από τις πιο πρωτόγονες προσαρμογές στο σώμα μας οι οποίες μας βάζουν σε εγρήγορση έτοιμους να αντιδράσουμε για να μένουμε ασφαλείς. Όταν όμως αυτή η αντίδραση από στιγμιαία γίνει μακροπρόθεσμη, θα γίνει κουραστική, αγχώδες και επιβλαβής για τον οργανισμό μας. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα, θα πρέπει να μειώσουμε την υπερβολική εγρήγορση αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.
Πως το κάνουμε αυτό;
Θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε την πραγματικότητά όπως την βρίσκουμε σε αυτή την στιγμή. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού ή την ανάκαμψη της οικονομίας. Αντιθέτως μπορούμε αποδεχτούμε ότι ζούμε μια αβέβαιη περίοδο που πιθανό να κρατήσει για ακόμα λίγο και να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε το μυαλό μας στην λήψη μέτρων στις πτυχές που μπορούμε να ελέγξουμε όπως πχ αν έχουμε χάσει την δουλειά μας, μπορούμε να εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο ως το πόσο χρόνο και πόση ενέργεια θα διαθέσουμε για αναζήτηση εργασίας μέσω του διαδικτύου, στην δικτύωση μας με τις εργασιακές μας επαφές και στην αποστολή βιογραφικών.
Επίσης να αποδεχτούμε την πραγματικότητα που βρίσκουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματα που φέρνει. Είναι λογικό να ανησυχούμε και να είμαστε απογοητευμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να μας ελέγξουν. Η καταπολέμηση της πραγματικότητας και των συναισθημάτων αυτών απλώς θα μας βουλιάζει στην απογοήτευσή και τη αρνητικότητα χωρίς κανένα θετικό όφελος. Μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα μας και να τα αποδεχτούμε χωρίς όμως να τα αφήσουμε να μας κοντρολάρουν. Όπως με πολλά πράγματα στην ζωή θα υπάρξουν πολλές αρνητικές και θετικές συνέπειες από αυτή την εμπειρία οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή την στιγμή. Και γι’ αυτό είναι καλύτερα να βρούμε μια υγιή ισορροπία και να εστιάσουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Αυτά μπορεί να είναι βασικά πράγματα στην καθημερινότητα μας όπως την διατήρηση μιας ρουτίνας, την συχνή επαφή με κοντινούς μας ανθρώπους, την καθημερινή άσκηση και την σωστή διατροφή.
Και να θυμόμαστε ότι αυτό θα περάσει εμείς θα είμαστε πιο σοφοί και το μέλλον θα είναι εκεί για μας!!!