Η διαχείριση της αβεβαιότητας κατά την διάρκεια της πανδημίας

Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητα και ειδικά σε καιρούς όπως τώρα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, θα δουλεύουμε και γενικά θα ζούμε με αβεβαιότητα για αρκετό καιρό. Η πανδημία έχει αυξήσει την αβεβαιότητά μας σχετικά με την σωματική μας και ψυχική μας υγεία, την οικονομία, την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να την διαχειριζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι που βρίσκουμε ιδιαίτερα δύσκολο και υπάρχουν και κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι προτιμούμε τα δυσάρεστα νέα από την αβεβαιότητα.

Γιατί αναπτύξαμε αυτή την αντίδραση στην αβεβαιότητα;

Όταν χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές και έψαχναν την τροφή τους στην φύση, ακούγοντας θόρυβο πίσω από τους θάμνους δεν γνώριζαν αν ήταν ένα μικρό ζώο ή ένα άγριο λιοντάρι. Αυτή η αβεβαιότητα ενεργοποιούσε μέσω του μυαλού, τον αμυντικό μηχανισμό που σήμερα ονομάζουμε αντίδραση ‘μάχης, φυγής ή παγώματος’ (fight, flight or freeze), μία από τις πιο πρωτόγονες προσαρμογές στο σώμα μας οι οποίες μας βάζουν σε εγρήγορση έτοιμους να αντιδράσουμε για να μένουμε ασφαλείς. Όταν όμως αυτή η αντίδραση από στιγμιαία γίνει μακροπρόθεσμη, θα γίνει κουραστική, αγχώδες και επιβλαβής για τον οργανισμό μας. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα, θα πρέπει να μειώσουμε την υπερβολική εγρήγορση αφιερώνοντας  λίγο χρόνο για να επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Πως το κάνουμε αυτό;

Θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε την πραγματικότητά όπως την βρίσκουμε σε αυτή την στιγμή. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού ή την ανάκαμψη της οικονομίας. Αντιθέτως μπορούμε αποδεχτούμε ότι ζούμε μια αβέβαιη περίοδο που πιθανό να κρατήσει για ακόμα λίγο και να προσπαθήσουμε να εστιάσουμε το μυαλό μας στην λήψη μέτρων στις πτυχές που μπορούμε να ελέγξουμε όπως πχ αν έχουμε χάσει την δουλειά μας, μπορούμε να εξακολουθούμε να έχουμε τον έλεγχο ως  το πόσο χρόνο και πόση ενέργεια θα διαθέσουμε για αναζήτηση εργασίας μέσω του διαδικτύου, στην δικτύωση μας με τις εργασιακές μας επαφές και στην αποστολή βιογραφικών.

Επίσης να αποδεχτούμε την πραγματικότητα που βρίσκουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματα που φέρνει. Είναι λογικό να ανησυχούμε και να είμαστε απογοητευμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε αυτά τα συναισθήματα να μας ελέγξουν. Η καταπολέμηση της πραγματικότητας και των συναισθημάτων αυτών απλώς θα μας βουλιάζει στην απογοήτευσή και τη αρνητικότητα χωρίς κανένα θετικό όφελος. Μπορούμε να αντιληφθούμε τα συναισθήματα μας και να τα αποδεχτούμε χωρίς όμως να τα αφήσουμε να μας κοντρολάρουν. Όπως με πολλά πράγματα στην ζωή θα υπάρξουν πολλές αρνητικές και θετικές συνέπειες από αυτή την εμπειρία οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή την στιγμή. Και γι’ αυτό είναι καλύτερα να βρούμε μια υγιή ισορροπία και να εστιάσουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Αυτά μπορεί να είναι βασικά πράγματα στην καθημερινότητα μας όπως την διατήρηση μιας ρουτίνας, την συχνή επαφή με κοντινούς μας ανθρώπους, την καθημερινή άσκηση και την σωστή διατροφή.

Και να θυμόμαστε ότι αυτό θα περάσει εμείς θα είμαστε πιο σοφοί και το μέλλον θα είναι εκεί για μας!!!


Η σημασία της Εργασιακής Εμπειρίας

Το απόλυτο τεστ πραγματικότητας για να προσδιορίσετε την καταλληλόλητα σας για μια συγκεκριμένη καριέρα.  Ίσως η πιο καλή μέθοδος για να πάρετε την τελική απόφαση σας για τι σταδιοδρομία θα ακολουθήσετε, είναι να εκτελέσετε ‘πραγματική’ εργασία που σχετίζεται με το επάγγελμα που έχετε στο μυαλό σας. Αυτό θα σας παρέχει από πρώτο χέρι πληροφορίες σχετικά με τη πιθανή προσαρμογή των δεξιοτήτων σας, των αξιών σας και των ενδιαφερόντων σας και εκείνων που απαιτούνται από το επάγγελμα

Αυτή η εμπειρία μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρακτικής άσκησης, μερικής απασχόλησης ή καλοκαιρινής απασχόλησης ή και ακόμα εθελοντικής εργασίας.

Ποια τα κυριότερα πλεονεκτήματα της;

  • Σας παρέχει πραγματική εμπειρία. Η συμμέτοχή σε μια εταιρεία ως ασκούμενος σας δίνει την ευκαιρία να εργαστείτε πρακτικά σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον
  • Σας προσφέρει δικτύωση, να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να κάνετε νέες επαγγελματικές επαφές. Αλλοεπιδρώντας με επαγγελματίες αποκτάτε νέες συνδέσεις και μαθαίνετε πώς να επικοινωνείτε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε τους επαγγελματίες του χώρου που σας ενδιαφέρει, την πορεία της δικής τους σταδιοδρομίας, τα εμπόδια που συνάντησαν στον δρόμο τους όπως και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του επαγγέλματος
  • Σας δίνονται πολλές φορές ευκαιρίες να παρακολουθήσετε συναντήσεις και τρόπους χειρισμού προβλημάτων που θα προκύψουν
  • Μπορείτε να προσθέσετε την εργασιακή σας εμπειρία στην αίτηση του πανεπιστημίου ή στο βιογραφικό σας. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ορισμένες εταιρείες προσφέρουν θέσεις απασχόλησης σε ασκούμενους ακόμα και πριν την αποφοίτηση τους.

Αναμφίβολα οποιαδήποτε μορφή εργασιακής εμπειρίας σας προσφέρει τις θεμελιώδης έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε για το επάγγελμα που σκέφτεστε να ακολουθήσετε. Η γνώση και η εμπειρία αυτή είναι ακόμα ένα εργαλείο για να πάρετε την τελική σας επαγγελματική απόφαση!


4 τρόποι για να συνεχίσεις την εξέλιξη της καριέρας σου κατά την διάρκεια της πανδημίας

Νιώθεις πως η εξέλιξη της καριέρας σου βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω του Covid-19;

Η πανδημία έχει αλλοιώσει τον χώρο εργασίας για τα καλά. Πολλά άτομα βλέπουν καθυστερήσεις ή και πάγωμα των προαγωγών τους και της ανέλιξης τους και άλλοι έχουν βρεθεί άνεργοι. Ωστόσο παρόλο που η αγορά εργασίας έχει αλλάξει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε πάνω στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της καριέρας σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να αναπτυχθείτε και να εξελιχθείτε ως άτομο κα ως επαγγελματίας. Προσδιορίστε που βρίσκεστε στην καριέρα σας και στην συνέχεια ακολουθήστε τις πιο κάτω στρατηγικές:

  1. CV – Κάνετε ένα φρεσκάρισμα στο CV (βιογραφικό) σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψετε το παλιό σας βιογραφικό απλά να προσθέσετε ίσως νέες δεξιότητες, νέα επιτεύγματα
  2. LinkedIn – Δημιουργείστε ή ενημερώστε το προφίλ σας στο LinkedIn εμπλουτίζοντας το με απαραίτητες πληροφορίες και με τρόπο που να εντοπίζεται εύκολα από πιθανούς εργοδότες. Δημιουργείστε μια ενεργή διδακτική παρουσία. Συνδεθείτε με άτομα και οργανισμούς που σχετίζονται με τους χώρους που σας ενδιαφέρει
  3. Αυτοβελτίωση – υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα, πολλά από αυτά είναι δωρεάν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας. Τα MOOC (Massive Open Online Course) είναι δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρονται μέσω διάφορων παροχών εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Είναι διαθέσιμα για οποιονδήποτε να εγγραφεί τα οποία παρέχουν ένα προσιτό και ευέλικτο τρόπο για να μάθετε νέες δεξιότητες και να εξελίξετε την καριέρα σας
  4. Προετοιμασία για συνεντεύξεις –Η κατάλληλη προετοιμασία πριν από κάθε συνέντευξή είναι απαραίτητή. Προετοιμάστε τις σωστές απαντήσεις για τα πιθανές ερωτήσεις που θα σας κάνουν στην επόμενη συνέντευξή ή αυτή είναι για ανέλιξη ή για νέα εργασία.

Η ανάγκη για συμβουλευτική καριέρας
Η ανάγκη για συμβουλευτική καριέρας

Η ανάγκη για συμβουλευτική καριέρας προκύπτει όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση μετάβασης είτε κατά επιλογή, είτε λόγω ανάγκης: στην νεανική ηλικία, συνήθως κατά την αποφοίτηση από to Λύκειο ή στην αρχή μίας νέας καριέρας, στην μέση ηλικία λόγω απώλειας θέσης εργασίας ή επιστροφή στη δουλειά ή και αλλαγή καριέρας.

Η συμβουλευτική καριέρας προϋποθέτει να κάνουμε κάποια αρχική βασική εργασία για προσδιορισμό και επιτυχία του στόχου μας!

Μαζί θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα να προσδιορίσουμε τις δυνατότητες σας δηλαδή τις ικανότητες και δεξιότητες σας αλλά και να εντοπίσουμε τις αδυναμίες σας.    

Όταν μιλάμε για τις δυνατότητες σας, δεν μιλάμε μόνο για δεξιότητες που διδαχθήκατε όπως π.χ. μαθηματικά ή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ. αλλά και ικανότητες που είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας όπως επικοινωνία, ενσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα τα οποία βγαίνουν τόσο φυσικά σε σας που καμία φορά δεν τα αναγνωρίζετε ως ξεχωριστές ικανότητες. Εφόσον αναγνωρίσετε ποιοι είσαστε χρησιμοποιώντας τα φυσικά σας προσόντα και εφαρμόζοντας τα σε αυτό που κάνετε, σίγουρα γίνεστε καλύτεροι και επιτυγχάνετε τον στόχο σας με περισσότερη ευκολία.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε εντελώς τα αδυναμίες σας που θα εντοπίσετε κατά την διάρκεια της συμβουλευτικής.  Σκοπός είναι να μάθετε να τις διαχειρίζεστε σχεδιάζοντας μια στρατηγική για να τις βελτιώσετε και να τις αναβαθμίσετε.

Το κλειδί στην λήψη καλών αποφάσεων σχετικά με την επιλογή της σωστής καριέρας είναι μέσω της αυτογνωσίας να κατανοήσετε τους στόχους σας και τις επιλογές σας!